Ποιοι είμαστε

Από το καλοκαίρι του 2011,  πολιτικοί και πολίτες προερχόμενοι από τον σοσιαλιστικό χώρο αλλά αντίθετοι στις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου πραγματοποίησαν  μία σειρά συναντήσεων, με σκοπό να διερευνηθούν  οι δυνατότητες συγκρότησης ενός μετώπου των προοδευτικών αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Έτσι προέκυψε η Ενωτική Κίνηση που πραγματοποίησε μία σειρά από δημόσιες πολιτικές εκδηλώσεις και στις εκλογές του 2012 συνεργάσθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ κάτω από την διπλή επωνυμία ΣΥΡΙΖΑ- Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο. Το Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο ενσωματώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ στο ιδρυτικό συνέδριο του τελευταίου ως ενιαίου κόμματος τον Ιούλιο του 2013, και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς μετονομάσθηκε σε Σοσιαλιστική Τάση, σύμφωνα με το άρ. 21 του καταστατικού του κόμματος, εκλέγοντας μία πολυμελή εκτελεστική γραμματεία.

Τον Ιούνιο του 2017 εκλέχτηκε η νέα 11μελής Γραμματεία ύστερα από πανελλαδική ηλεκτρονική ψηφοφορία με πολύ πιο μαζική (περίπου πενταπλάσια) συμμετοχή μελών από την αρχική.

Το κεντρικό ζητούμενο για μας σήμερα είναι η υλοποίηση της εξαγγελίας της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Ιούλιο του 2013, ότι αυτός πρόκειται να αποτελέσει έναν φορέα ανοιχτό σε ολόκληρο το δημιουργικό και αγωνιστικό δυναμικό της κοινωνίας μας, ανεξάρτητα από πολιτική καταγωγή ή προηγούμενες ιδεολογικές δεσμεύσεις, πλουραλιστικό, ανοιχτό στην ύπαρξη διαφορετικών ρευμάτων σκέψης.

Η αναντιστοιχία (ποσοτική και ποιοτική) των πολιτικο-κοινωνικών τάσεων που συγκρότησαν το προοδευτικό κίνημα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία με τη σημερινή κομματική ανθρωπογεωγραφία επιβάλλει την άρση της κομματικής περιχαράκωσης, την καταπολέμηση της φοβικότητας των  οργανώσεων έναντι του ανοίγματος τους στην κοινωνία και  την ουσιαστική μαζικοποίηση τους με νέα μέλη.

Η Σοσιαλιστική Τάση επιζητά ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και υποστηρίζει τη διεύρυνση των οργανώσεων προς το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις κρίσιμες στιγμές των τελευταίων ετών. Αυτό προϋποθέτει μία βαθιά τομή στο Καταστατικό και στις οργανωτικές αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ: Προτείνουμε να μπορούν να εγγράφονται ως μέλη, χωρίς  γραφειοκρατικά εμπόδια και τυπικά προσχήματα αποκλεισμού, όσοι θα προσέρχονται στα πλαίσια μίας ανοιχτής διαδικασίας για άμεση εκλογή τόσο του προέδρου, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Καλούμε όλους όσοι είναι μέλη ή φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ και επιθυμούν ένα κόμμα δυναμικό, ανοιχτό, αντιστοιχισμένο στην κοινωνία και στις ανάγκες της να πάρουν μέρος στα κομματικά δρώμενα. Να συμμετάσχουν μέσα από τη Σοσιαλιστική Τάση στη βελτίωση της φυσιογνωμίας του κόμματος και να συνεισφέρουν την άποψη τους αλλά και τη ψήφο τους για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλιστικής Τάσης.

Οι καιροί απαιτούν ένα Νέο ξεκίνημα και Νέους Αγώνες για τη δημοκρατία και για την Πρόοδο της πατρίδας.