ΝΑΙ ή ΌΧΙ στην παραμονή της Σοσιαλιστικής Τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ;

Το έντονο ενδιαφέρον του ελληνικού έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου προκάλεσε η συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017 η Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιοποιώντας τις απόψεις της μετά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του κόμματος.

Στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήσεις στον Κώστα Χρυσόγονο, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και ευρωβουλευτή μετά την παρουσίαση της απόφασης (δημοσιεύεται εδώ) στην αρχή της από το επίσης μέλος  της Γραμματείας Νικήτα Μπαριτάκη.

    

Όπως φάνηκε από τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν, οι δημοσιογράφοι αξιολόγησαν ως σοβαρή την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά εξελίχθηκε σε συγκεντρωτικό και αρχηγικό κόμμα, ενώ η αρχική του δέσμευση στην ιδρυτική του διακήρυξη ήταν ότι θα γίνει ένα μαζικό και δημοκρατικό στη λειτουργία του κόμμα. “Γίναμε πιστό αντίγραφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”, είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος που έδωσε π.χ. ο διαδικτυακός ΣΚΑΪ στο δημοσίευμά του ενώ ανάλογο περιεχόμενο είχαν τα ρεπορτάζ του Αντώνη Ατζολέτου στα δελτία ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Την ίδια μέρα, ο Κώστας Χρυσόγονος ήταν καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων  του σταθμού.

Πολλοί δημοσιογράφοι ερμήνευσαν την απόφαση και τις απαντήσεις ως προαναγγελία αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, του ευρωβουλευτή και της Σοσιαλιστικής Τάσης, ερμηνεία που έδωσαν στους ίδιους δημοσιογράφους και ανώνυμοι κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι απηχούν τις απόψεις της ηγεσίας, ήδη από την Τετάρτη το βράδυ. Το ερώτημα είναι φυσικά αν αφού είχαν αυτή τη γνώμη γιατί δεν έκαναν οτιδήποτε για να την εμποδίσουν και συνεπώς μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μάλλον … ώθησαν στην έξοδο ή ανακουφίστηκαν με την πιθανότητα αποχώρησης τόσων στελεχών, ώστε να μείνουν μόνοι τους και … ανενόχλητοι στην άσκηση της εξουσίας.

“Επίσης η δήλωση κάνει λόγο για αναβλητικότητα σε ότι αφορά τις επενδύσεις που τηρούν τις αρχές της νομιμότητας και «για ειλημμένες αποφάσεις ενός στενού και κλειστού κομματικού πυρήνα», επισημαίνει ο ΣΚΑΪ στο ρεπορτάζ του. «Υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στο κυβερνών κόμμα» αποφαίνεται η Σοσιαλιστική Τάση. Στη δήλωση γίνεται ακόμα αναφορά για «σκληρά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ» που «σταδιακά αποστερείται από κάθε προοδευτική και ανανεωτική δυναμική».

Ο Κώστας Χρυσόγονος, ανακοίνωσε πως τα μέλη της Τάσης θα ψηφίσουν 3 με 5 Οκτωβρίου για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτόνομη πορεία. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δε πως «η παράδοση της έδρας είναι ανέφικτη», καθώς πρόκειται για «αποχώρηση της συλλογικότητας».

Ο κ. Χρυσόγονος τόνισε πάντως ότι θα σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας της κίνησης σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση για παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι δρόμοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Σοσιαλιστικής Τάσης θα χωρίσουν, αν κρίνει κανείς από τη σκληρή δήλωση του φορέα… (Όλο το ρεπορτάζ εδώ:  http://www.skai.gr/news/politics/article/356290/sosialistiki-tasi-hrusogonou-giname-pisto-adigrafo-nd-kai-pasok-/#ixzz4u8hE2P6y )

Περισσότερο ειδησεογραφικός ήταν ο ιστότοπος Newsit  προβάλλοντας την ψηφοφορία για παραμονή ή αποχώρηση “από τις 3 ως τις 5 Οκτωβρίου”. Αλλά και οι ειδησεογραφικές σελίδες όλης της επαρχίας, έκαναν πρώτο θέμα την είδηση της αποχώρησης, η οποία φυσικά αποτελεί ερμηνεία της απόφασης και πρόβλεψη του αποτελέσματος. Πάντως όλα τα τηλεοπτικά κανάλια, πανελλαδικά ή τοπικά φιλοξένησαν την είδηση όπως και τις απόψεις του Κώστα Χρυσόγονου και της Σοσιαλιστικής Τάσης ως μιά από τις τρείς σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, από τις οποίες άλλη μία ήταν η αποχώρηση του Β. Σόϊμπλε και οι επιπτώσεις της!

Ως ήπια κριτική ή ως απόπειρα χιούμορ πρέπει να εκληφθεί και το τίτλος του Πρώτου Θέματος: “Γκάλοπ για το αν θα μείνει στο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει ο Χρυσόγονος”, το οποίο επίσης ταυτίζει το πρόσωπο του ευρωβουλευτή και τη συλλογικότητα που εκπροσωπεί ή εκφράζει ως μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. Στα ρεπορτάζ περιλαμβάνεται επίσης και η πληροφορία που προέκυψε από τις απαντήσεις του Κώστα Χρυσόγονου στις ερωτήσεις, ότι τα μέλη της Τάσης Παναγιώτης Κουρουμπλής (Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής) και Αντώνης Κοτσακάς (μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας) δήλωσαν ότι διαφωνούν με την ομόφωνη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να προτείνει : “ΟΧΙ στην παραμονή”. “Παραμονή ή ΟΧΙ στον ΣΥΡΙΖΑ” ήταν και ο τίτλος του 902.gr.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των πολιτών είναι ότι τα σχετικά πρόσφατα δημοσιεύματα αυτής της εβδομάδας στο διαδίκτυο, επισκίασαν και κάλυψαν όλα τα προηγούμενα ρεκόρ αναγνωσιμότητας και “μοναδικής επίσκεψης” όλων των προηγούμενων δημοσιευμάτων που αφορούσαν είτε τη Σοσιαλιστική Τάση, (τα οποία ήταν τα λιγότερα) είτε τον Κώστα Χρυσόγονο (τα οποία ήταν πολύ περισσότερα). Το γεγονός επισημαίνεται και από τον ιστότοπο της “Καθημερινής”.

(Oι φωτογραφίες προέρχονται από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και των ιστοτόπων τους)